Paris apartment

La Poste adds prefabricated vaulted roof extension to Paris apartment

Post Office Architects has added a wooden barrel vaulted roof extension to an apartment in Paris, giving its owner stunning views of the Eiffel Tower.


The building is located at the intersection of four Parisian arrondissements and was originally built in the 19th century as a two-story department store. A third floor was added at the beginning of the 20th century, as well as a pediment bearing the name Aux Quatre Arrondissements.

The client, French photographer Matthew Deluc, wanted to add a roof extension to his top floor apartment that could be used as a photography studio during the day and as a living room in the evenings and weekends.

“Building the city on itself is a difficult undertaking in historic Paris. Design started in 2012, and despite the relatively small scale, it took around 5 years to complete. ” Post office architects co-founder Line Fontana told Dezeen.

“The client’s budget was also very tight, so we had to come up with a simple but solid architectural proposal, and very economical construction solutions,” added Fontana, who has offices in Paris and New York.

The studio designed the extension as a single barrel vaulted volume arranged along the axis of the building. The volume, made up of pre-assembled wooden arches, opens on one side onto Boulevard de La Villette, and on the other over the rooftops of Paris with a view of the Eiffel Tower.

A set of doors at the end of Boulevard de La Villette opens onto a terrace with wooden decking that extends over the roof and wraps around three sides of the extension.

The interior of the vault is clad in insulated wood panels which create a warm and welcoming interior, while the exterior is clad in lacquered corrugated sheets intended to capture the colors of the Parisian sky.

In order to reduce the on-site assembly to just 15 days, all parts of the building were prefabricated and assembled in the factory, including the arch structure, insulated wood modules, exterior metal cladding and the terrace floor.

A series of opening sections in the glass facades at each end of the extension allow natural ventilation, while solar panels installed on the roof generate energy for the new volume.

In the south-east of England, Mole Architects also designed an extension with a barrel-vaulted timber roof that references local farm buildings at a protected farm.

The photograph is by Matthew Deluc.


Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *